”Tragiskt med folk som inte har humor! :D”

De som känner mig och är vän med mig på Facebook har nog inte undgått att jag, lite titt som tätt, delar olika länkar. Ofta antirasistiska, feministiska eller bara ”vanliga” PK-länkar, sådant där som jag helt enkelt tycker är läsvärt, aktuellt och skitviktigt. Och ibland, som idag, ifrågasätter jag anledningen till varför någon bekant till mig väljer att normalisera rasismen genom ”humor”.

Bekant: ”Snart får vi inte säga ”familjens svarta får” längre då det kan uppfattas som rasistiskt. Då får det heta ”lamm med anpassningssvårigheter”.

Jag: Får ni inte läsa om intersektionalitet på förskollärarprogrammet?

Det är dags att vi slutar ta på oss offerkoftorna för att vi lever i ett samhälle som förändras och som tar hänsyn till att folk är lika värda oavsett kultur och hudfärg.

Vi har inte tolkningsföreträde när det gäller exempelvis ordet neger, som jag förstår att denna offerkofta är baserad på. Det är ett kränkande och nedvärderade glåpord och att vi skippar negerkungar och negerbollar är ett steg i rätt riktning. Jämförelsen är bara pinsam och visar på stor okunskap och statuerar ett tydligt exempel på hur normaliserad rasismen är.

Bekant: *Något i stil med att de fått läsa om sociologiska teorier och att man inte är rasist för att man delar länken*

Jag: Det finns många sociologiska teorier, men just intersektionalitet tar upp diskriminerande maktordningar och det är bra att ha koll på. Speciellt om man ska vara med att forma vår framtid i ett tidigt stadie i deras liv.

Om man inte är rasist, varför dela något sådant som visar på missnöjet i att inte få uttala sig rasistiskt? Det, per definition, är ju vad en rasist är; dvs någon som uttalar sig rasistisk och inte tar hänsyn till annat än sin kultur och sin hudfärg. ”Buhu, jag får inte längre säga rasistiska saker!” är det man endast hör från rasister som gärna inleder den meningen med ”Jag är inte rasist men…”.

Kan man inte se skillnad på varför man bör se över användandet av neger kontra svart så bör man läsa på lite. Orkar man inte det kan jag ge en crash course genom denna sammanfattning: neger är ett nedsättande glåpord som folk kan ta väldigt illa upp av.

Det här har varit på tapeten i mååånga år, det finns artikel är från 2005 där en person, med tolkningsföreträde, berättar om varför vi bör sluta med att använda n-ordet. För den som orkar med lite läsning rekommenderar jag ovan nämnda artikel: Aftonbladet – Bli kallad neger är kränkande

Sen kan jag även passa på, som den PK-fantast jag är, dela med mig av en annan läsvärd länk: Linneas språkblogg – Varför får man inte säga neger?

Trevlig helg, och förhoppningsvis läsning! :)

 

Det roliga är att dessa rasistkomiker sällan har något konkret att komma med när man ifrågasätter, och det slutade med att personen raderade bilden hen delat om lammen med anpassningssvårigheter. Att bilden raderades tycker jag på riktigt är roligt, då det kan tyda på att personen fått en tankeställare, värderat om budskapet och kanske insett vad det handlar om. Det tråkiga i det här fallet är att personen istället raderade bilden, publicerade en passiv aggressiv statusuppdatering där hen beklagade sig över hur tragiskt det är med folk som inte har humor (läs: hur tragisk jag är som inte besitter rasistisk humor) och därefter valde att blockera mig. Rätt tydligt att hen vill vara rasist i fred utan att någon som jag ifrågasätter detta.

Jag är glad att jag hann spara mina kommentarer innan de försvann för att gå tillbaka och läsa om jag på något sätt uttryckte mig klumpigt men det kan jag inte se, än i alla fall. Om nu någon av er mina kvarvarande vänner och bekanta framöver tar illa vid sig ifall jag ifrågasätter något uttalande eller länk framöver så hoppas jag på att ni kan vara stora nog att kunna stå för era åsikter och föra en diskussion istället för att lägga locket på. Att inte göra det tar jag som ett tecken på såväl argumentationssvårigheter som trångsynthet. Och trångsynta människor är väl ändå bland det tråkigaste som finns, speciellt i vän- och bekantskapskretsen?

Puss och kram!

 

2 thoughts on “”Tragiskt med folk som inte har humor! :D”

  1. Jag är så jävla glad att jag har människor som du i min bekantskapskret – THANK GOD för människor med lite vett i huvudet, verkar vara bristvara nu för tiden…

    1. Tack detsamma! :*

      Jag känner att jag inte kan sitta och titta på utan att i alla fall ifrågasätta, speciellt inte i ett fall som detta när hen kommer att arbeta som förskollärare efter sin utbildning. Personalen på förskolan har ett så jävla stort ansvar och jag hoppades på att hen skulle få en liten ögonöppnare, men det är svårt att öppna ögonen på trångsynta individer som vägrar en diskussion. Men jag tänker fortsätta försöka, tills de blockerar mig – and then some.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *